Țările care „fac legea” la nivel mondial, cele mai puternice economii ale lumii. Pe ce loc este România, cine ocupă prima poziție în clasament

de: Alexandru Puiu
12 07. 2024

Recent, compania Vanguard a publicat topul celor mai puternice zece economii ale lumii pentru anul 2024. Conform acestui clasament, Statele Unite ale Americii își mențin poziția de lider, dar și alte țări au înregistrat progrese semnificative. În acest articol vom explora topul celor mai puternice economii ale lumii și vom vedea pe ce loc se află România.

Topul celor mai puternice economii ale lumii

Statele Unite ale Americii domină clasamentul economiilor globale încă din 1960. În 2024, PIB-ul SUA a depășit 26 de trilioane de dolari, având o rată anuală de creștere de 2,7%. Economia americană este diversificată, bazându-se pe sectoare precum finanțele, tehnologia și serviciile. Aceasta continuă să fie un magnet pentru investiții și inovație, menținându-și astfel poziția de lider mondial.

China se află pe locul doi, reflectând creșterea sa economică rapidă din ultimele decenii. PIB-ul Chinei a ajuns la aproape 18,53 trilioane de dolari, cu o rată de creștere anuală de 4,6%, aproape dublă față de cea a SUA. Economia chineză este puternic orientată spre producție și exporturi, fiind un jucător major pe piața globală.

Germania ocupă locul trei în acest clasament, cu o economie bazată pe exporturi și industrii precum cea a automobilelor și farmaceutică. Germania este lider mondial în exportul de automobile, mașinării și chimicale, având un PIB solid și o infrastructură industrială puternică.

Țările care completează ierarhia

Japonia se situează pe locul patru, cu o economie care a înregistrat o creștere datorată productivității îmbunătățite și puterii de consum. Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra economiei japoneze. PIB-ul Japoniei a crescut cu aproximativ 0,9% anual.

India ocupă locul cinci, cu un PIB de 3,94 trilioane de dolari. Economia indiană este în plină expansiune, fiind susținută de o forță de muncă tânără și de un sector IT în plină dezvoltare.

Marea Britanie se află pe locul șase, cu o economie diversificată ce include servicii, producție, finanțe și industrii creative. Londra rămâne un hub global pentru finanțe și asigurări.

Franța este pe locul șapte, cu un PIB estimat la 3,33 trilioane de dolari. Economia franceză este diversificată și robustă, susținută de sectoare precum turismul, agricultura și industria manufacturieră.

Italia ocupă locul opt, cu un PIB de aproximativ 2,33 trilioane de dolari. Economia italiană este renumită pentru producția de automobile, modă și design.

Brazilia este pe locul nouă, având un PIB de 3,33 trilioane de dolari. Economia braziliană se bazează în special pe agricultură și exporturi, fiind una dintre cele mai mari din America Latină.

Canada închide topul zece, cu un PIB de 2,24 trilioane de dolari. Economia canadiană este stabilă și diversificată, bazându-se pe resurse naturale, servicii și tehnologie.

Poziția României în clasament

România se află pe locul 45 în clasamentul celor mai puternice economii ale lumii, cu un PIB de 302 miliarde de dolari. Deși nu se regăsește în topul primelor zece economii, România continuă să atragă investiții și să se dezvolte, având potențialul de a urca în clasamentele viitoare.

În concluzie, economia globală este dominată de țări cu infrastructuri puternice și economii diversificate. Statele Unite ale Americii continuă să fie liderul mondial, dar alte țări, precum China și Germania, vin puternic din urmă. România, deși nu se află în topul primelor zece, își menține o poziție stabilă și are potențial de creștere în viitor.